RACIONÁLNÍ STRAVOVÁNÍ 2

20. března 2012 v 22:30 | frh |  ZDRAVÍ

VZOROVÝ DENNÍ JÍDELNÍČEK č. 1

"SNÍDANĚ":
Kefír s vlákninou

Lžička směsi z vlákniny (psyllium) a syrovátky se rozmíchá v hrnku kefíru, oslazeného javorovým sirupem / sirupem z agáve.
(Moje směs je doplněna následujícími složkami: mletý koriandr, kardamom, římský kmín [cumina], anýz a kurkuma; slouží jako prevence žaludečních potíží, k podpoře trávení, paralyzování cholesterolu a očistě tlustého střeva. Kromě toho vám nabotnalá vláknina ve střevech navodí pocit sytosti, takže normální snídani si můžete dát až po 1-2 hodinách. Na tomto místě nutno upozornit, že vlákninu je vždy nutno vydatně zapít, min. 2 poháry tekutiny během 2 hodin).



Psyllium (vláknina)


SVAČINA / POZDNÍ SNÍDANĚ:
Super-kaše z ovesných vloček, syrovátky a ovocno-oříškové směsi
(obsahuje sušené brusinky, dřištál, dřín, rakytník, hrozinky, aronii [černá jeřabina], konopné semínko, kustovnice [goji], ovesné vločky, pšeničné vločky, ječné vločky, slunečnicová semínka, pražené lískové oříšky, lněná semínka, praženou pohanku a sezam).

Příprava: Směs spařím horkou vodou, osladím rýžovým sirupem či kukuřičným sladem a nechám pod pokličkou nabobtnat tak 20 minut, potom obvykle přidám buď bílý jogurt anebo sojový puding.
Kdo z vás zná charakteristiku jednotlivých ingrediencí (které dodatečně v příloze rozeberu podrobně), tomu je z jejich výčtu zřejmé, že se jedná o výživovou bombu.
Možno kombinovat i s rýžovou, špaldovou či ovesnou kaší, případně dochucovat skořicí, medem, anýzem atd.



Moje super-kaše





OBĚD:
Slepičí polévka s jáhlami (namísto zavářky)

Pečená ryba se špenátem a pohankou.
Příprava: Nejprve propláchneme pohanku a po 5 minutách vaření v osolené vodě ji necháme pod pokličkou jen "dojít".
Jakoukoliv rybu (kapr, makrela, treska, pangasius …) podusíme / upečeme na olivovém oleji. Na další pánvi opražíme (samozřejmě rovněž na olivovém oleji) sezamové semínko a nasekanou cibuli a pórek, pak podusíme špenátový protlak, který na závěr dochutíme rozmačkaným česnekem, kurkumou a majoránkou. (Další použité koření je na vaší fantazii a chuti).




Treska s pohankou a špenátem



VEČEŘE:
Krkonošská kaše
Příprava: Zvlášť uvaříme v osolené vodě kroupy (velké), a zvlášť brambory z nichž uděláme pyré (osobně používám místo mléka obvykle sojovou smetanu). Následně bramborovou kaši s kroupami smíchám a dochutím opraženou cibulí s lisovaným česnekem, pepřem a majoránkou. (Jak vidno, já osobně používám česnek a majoránku téměř do všeho, což neznamená, že vám se nepodaří vymyslet jinou dobrou, vlastní kombinaci).


HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

VZOROVÝ OPTIMÁLNÍ DENNÍ JÍDELNÍČEK č. 2



"SNÍDANĚ":
Kefír s vlákninou

Lžička směsi z vlákniny (psyllium) a syrovátky se rozmíchá v hrnku kefíru, oslazeného javorovým sirupem / sirupem z agáve.
(Moje směs je doplněna následujícími složkami: mletý koriandr, kardamom, římský kmín [cumina], anýz a kurkuma; slouží jako prevence žaludečních potíží, k podpoře trávení, paralyzování cholesterolu a očistě tlustého střeva. Kromě toho vám nabotnalá vláknina ve střevech navodí pocit sytosti, takže normální snídani si můžete dát až po 1-2 hodinách).



SVAČINA / POZDNÍ SNÍDANĚ:

Čočková polévka
Příprava: Směs normální a červené čočky a amarantu uvařím běžným způsobem (ochutím pepřem, česnekem a bobkovým listem), na závěr přidám pár kapek citronu (jenž uvolní železo obsažené v čočce), resp. balsamikového či ume-octu, a sojovou smetanu, možno použít k zahuštění i agar agar.



směs čočky



OBĚD:
Guláš / perkelt z krůtího masa s bulgurem
Příprava: Stejným způsobem jako při použití hovězího či vepřového masa (způsob ochucení / kořenění je volitelný; použité koření je na vaší fantazii a chuti). Výhodou použití krůtího masa je kromě rychlejšího dosažení stravitelnosti (uvaření), samozřejmě i jeho příznivější vliv na organizmus (cholesterol atd.)
Jako přílohu používám − namísto rýže − bulgur, jenž jednak obsahuje 5 x tolik živin než rýže (přičemž má takřka stejnou chuť i podobu, což je výhodou pro lidi zaujaté proti jakýmkoliv inovacím), jednak se připravuje mnohem rychleji a energeticky úsporněji. Stačí jej povařit 5 minut a poté nechat 15-20 minut - zatímco vaříme omáčku - pod pokličkou jen "dojít".





VEČEŘE:
"Čečenské placky"
Příprava: Zaděláme těsto z hladké mouky, kefíru a nadrobno strouhaného sýru (přidáme špetku droždí / nutno odzkoušet). Z propracovaného těsta pak vyválíme placku cca 5 mm tlustou, vyřezáváme čtverce velikosti cca 10x10 cm, které plníme zeleninovou směsí (dle vlastního výběru: ředkev, rajčata, zelí, kapusta) nebo mletým masem s cibulí a česnekem, lečem apod. Přeložením vytváříme pak kapsy, šátečky, anebo pokládáme na vrstvu s náplní druhou vrstvu těsta, jež ve spojích pečlivě tlakem prstů uzavřeme. Poté pečeme v troubě na mírně pomaštěném plechu cca 30 minut.






HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

VZOROVÝ OPTIMÁLNÍ DENNÍ JÍDELNÍČEK č. 3



"SNÍDANĚ":
Kefír s vlákninou

Lžička směsi z vlákniny (psyllium) a syrovátky se rozmíchá v hrnku kefíru, oslazeného javorovým sirupem / sirupem z agáve.
(Moje směs je doplněna následujícími složkami: mletý koriandr, kardamom, římský kmín [cumina], anýz a kurkuma; slouží jako prevence žaludečních potíží, k podpoře trávení, paralyzování cholesterolu a očistě tlustého střeva. Kromě toho vám nabotnalá vláknina ve střevech navodí pocit sytosti, takže normální snídani si můžete dát až po 1-2 hodinách).



Míchání mé směsi - životabudiče vlákniny, syrovátky a dalších ingrediencí



SVAČINA / POZDNÍ SNÍDANĚ:

Topinky s tuňákovým salátem
Příprava: Použijeme pokud možno drceného tuňáka z plastové sáčku. Přidáme dušené fazole, mrkev, rajčata, nasekaný pórek a cibuli (v poměru odpovídajícím vašim preferencím), trochu kečupu (protlaku), sojové omáčky a sezamového / sojového oleje. Tento salát lze klidně použít i za tepla jako hlavní chod.
(Na topinky používám zásadně celozrnný chléb)


OBĚD:
Brokolicová polévka
Příprava: Růžičky brokolice a 1 syrový fenykl (není podmínkou) uvaříme v osolené vodě s libečkem, kmínem a kerblíkem, poté rozmixujeme a zahustíme sojovou (či normální) smetanou a špetkou agar agaru nebo arrow-rootu.

Kuřecí soté se špagetami

Příprava: Nadrobno nakrájená kuřecí prsa podusíme na cibulce (resp. i na slanině, pokud si to můžete dovolit), pak přidáme nakrájenou papriku, jakmile ji podusíme do měkka, zalijeme vše rajským protlakem a boloňskou omáčkou nebo arabiatou (1:1), na závěr přidáme konzervu kukuřice + hrášku a nadrobno nasekanou celou středně velkou červenou cibuli a dochutíme kořením dle vlastního výběru a chilli omáčkou. Prohřejeme a podáváme.



VEČEŘE:

Bramboráky (bramborovo-cizrnové placky)
Příprava: Zaděláme těsto z hladké mouky, nadrobno strouhaných brambor a hummusu (buď koupená instantní směs na falafel, resp. kaše z vařené rozmixované cizrny a tahini) - cca 1:1:1 , ochucené česnekem, pepřem, sezamem a majoránkou. Ze směsi, dle potřeby rozředěné vodou, pečeme placky jako v případě běžných bramboráků.


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

POKRAČOVÁNÍ NAJDETE ZDE:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama